Viime vuosina on keskusteltu paljon siitä, millainen on hyvä esimies. Urheilumaailmassa menestyksen ja hyvän tiimipelaamisen takaa löytyy yleensä rautainen johto.
Urheiluvalmentajan kohdalla ei riitä, että tietää mikä on hyvä tekniikka, täytyy myös osata ohjata ja opettaa. Samoin työyhteisössä esimiehen oma esimerkki kantaa kauas. Sanotaan, että esimies muokkaa ryhmän omaksi kuvakseen. Pelkät sanat ja ohjeet eivät riitä, tärkeintä on se, miten esimies itse toimii. Jos johtajan toimintatapa on arvostava ja innostava, tämä välittyy myös henkilöstölle.
Hyvä esimies heittää bensaa liekkeihin ja voitelee kettingit
Mikko Kuustonen on aikanaan sanonut, että bändissä on tärkeää miettiä, miten voi saada muutkin sen jäsenet loistamaan. Mielestäni tämä pätee myös työelämään. Esimiehenä mietin itsekin, miten voin auttaa työntekijöitä onnistumaan ja kehittymään?
On kyseessä sitten urheiluvalmentaja tai yritysjohtaja, tärkein työväline on persoona. Mielestäni hyvä esimies heittää bensaa liekkeihin ja voitelee kettingit. Hänen tehtävä esimiehenä on olla vakaa johtaja, innostava valmentaja, mutta samaan aikaan myös huoltaja. Jos vakaa johtaja ottaa vastuun siitä, että asiat hoidetaan, innostava valmentaja motivoi tiimiään ylittämään itsensä. Huoltaja taas tekee työtä sen eteen, että työntekijä pääsee valokeilaan.
Työilmapiirin luominen on jokapäiväistä työtä
Hyvä työilmapiiri antaa pohjan työntekijöiden onnistumisille. Hyvän yhteishengen luomiseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa reseptiä, eikä siihen ole olemassa kytkintä, jonka voi vain kääntää oikeaan asentoon. Itse koen yhteishengen ylläpitämisen arkisiksi, jokapäiväisiksi rutiineiksi. Jos yhteishengen luomiseen uhrataan väkipakolla vain muutama päivä vuodessa tapahtumien muodossa, ollaan jo myöhässä. Se tuskin tuo kovinkaan pysyvää lopputulosta.
Samaa arkista työtä ja viestintää täytyy urheilujoukkueen tehdä, jotta keskinäinen luottamus syntyy ja pystyy lukemaan pelikentän tapahtumia. Sanotaan, että luottamusta synnyttää vain aito ihmisyys. Valmentajan pitää kyetä koskettamaan pelaajia emotionaalisella tasolla, koska juuri sillä tasolla tapahtuvat ne kaikkein tärkeimmät asiat urheilussa. Yrityskulttuurissa täytyy tehdä samaa pohjatyötä.
Camp Norten tiimi muutti viime vuonna isompiin tiloihin, kun Johanneksentie 6:sta vapautui meille sopiva toimistotila. Muutto oli vain kymmenisen metriä, mutta tuntuu, että sen myötä alkoi uusi luku Camp Nortessa. Muutaman kuukauden aikana palkkasimme myös uusia työntekijöitä. Tuolloin huomasin haastattelutilanteessa antavani eniten arvoa asenteelle ja halulle kehittyä. Mielestäni viestintä- ja markkinointiala on niin muuttuva, että liian rutinoitunut ihminen jää vain jalkoihin. Kokonaisuudessaan, myös työntekijän omalla asenteella on siis työilmapiirin luomisessa tärkeä rooli. Faktahan on, että pelkkä esimiehen innostavuus ei riitä, vaan työntekijän pitää myös itse olla vastaanottava.
Kirjoittaja on Camp Norten viestintäpäällikkö sekä osakas, joka innostuu turhistakin asioista ja heittää välillä liikaakin bensaa liekkeihin.