Päätimme jakaa kanssanne muutaman vinkin siitä, kuinka toimittajia, noita tiedonjanoisia, mutta kriittisiä lehtinaisia ja -miehiä, kannattaa lähestyä.
Toimittajan töissä hiljaisen uutispäivän pelastus saattaa olla viestintätoimistosta sähköpostilaatikkoon kilahtanut tiedote. Kun mielikuvitus lentää kuin kanan lento ja ideapankki ammottaa tyhjyyttään, ei mikään ole helpottavampaa kuin käyttökelpoisen tiedotteen vastaanottaminen. Lehteen tarjottavan juttuvinkin tai tiedotteen on kuitenkimme oltava valmis ja loppuun asti mietitty paketti. Pakettiin kuuluu luonnollisena osana myös hyvälaatuisen kuvan ja mahdollisen haastateltavan yhteystietojen liittäminen mukaan.
Mitä valmiimpi kokonaisuus on, sitä varmemmin toimittaja siihen tarttuu. Tiedote kannattaa siis kirjoittaa hyvällä lehtikielellä, ja sen on oltava hyvä, artikkelimallinen teksti. Vaikka tiedotteesi aihe olisi kuinka mielenkiintoinen, tappaa huonosti kirjoitettu tiedote toimittajan mielenkiinnon jo ensimmäisten kirjoitusvirheiden tai latteuksien kohdalla.
Otsikoi napakasti, äläkä missään nimessä tyydy ensimmäisenä mieleen putkahtavaan, tylsään, ilmiselvään ja toteavaan vaihtoehtoon. Otsikolla myyt juttusi toimittajalle.
Unohda jaarittelu!
Kirjoita uutismaisesti ja muista hyvä artikkelin rakenne: kerro ensin jutun kärki ja johdattele lukija vasta myöhemmin syvemmälle aiheeseen. Tiedotteen onkin pidettävä sisällään uutinen. Unohda yleiset jaarittelut ja esitemäiset lähestymiset, niillä ei ole toimittajalle mitään arvoa. Mieti, miksi aiheesi on kiinnostava ja tuo pointti esiin heti tiedotteen alussa.
Lopuksi, kun olet saanut hyvän tiedotteen kirjoitettua, kopioi tiedote sähköpostin viestikenttään, ilman kummallisia muotoiluita tai vippaskonsteja.
Kamalinta, mitä toimittaja tietää, on PDF-muotoon tallennettu tiedote, josta on mahdotonta copy-pasteta juttu suoraan tekstinkäsittelyohjelmaan tai omaan julkaisujärjestelmään. On ärsyttävää, jos teksti sisältää kummallisia muotoiluita tai fontteja, joita joutuu käsin korjailemaan ja muokkaamaan.
Mukaan tiedotteeseen voi yrittää ujuttaa muutamia ylistäviä adjektiiveja tai ajettavaa asiaa edistäviä kehuja. Tämä kannattaa kuitenkin tehdä hyvin hienovaraisesti, sillä toimittajat, nuo viekkaat ketut, ovat erinomaisia tekstien tulkitsijoita ja huomaavat kyllä yrityksesi saada ylistysrunosi läpi. Pidä tiedote siis asiallisena, ei liian mainosmaisena.
Näiden vinkkien myötä haluamme toivottaa kaikille hedelmällistä yhteistyötä median kanssa!
Ja lopuksi, tämä blogipostaus on kirjoitettu rakkaudella kaikkia toimittajia kohtaan.