Kannattaako some-strategia? Some ei toimi ilman suunnitelmallisuutta

Kannattaako some-strategia? Some ei toimi ilman suunnitelmallisuutta

Ilman suunnitelmallisuutta monet yritykset menevät vitosella päin seinää, varsinkin somen puolella.

Niin kuin monessa muussakin yritystoiminnassa, somessa toimimisen tulisi olla suunnitelmallista ja pitkäjänteistä, ei vain satunnaisia päivityksiä ja tilin aktiivisena pitämistä. Monet yritykset astuvat tyypilliseen sudenkuoppaan aliarvioidessaan sosiaalisen median tekemistä. 

“Kaikkihan meistä tämän osaa”, tuntuu olevan yleinen ajatus yritysten sometoiminnassa.

Toimiva sosiaalisen median strategian täytyy kuitenkin olla yrityksen paras ystävä. Sen täytyy olla osa laajempaa viestintästrategiaa ja linjassa yrityksen kokonaisstrategian kanssa. Tekemisessä tulisi näkyä myös yrityksen missio ja arvot. Yritys ei voi antaa itsestään luotettavaa ja uskottavaa kuvaa, mikäli sen tavoitteet ja arvot ovat ristiriidassa sosiaalisen median toiminnan kanssa.

Hyvä sosiaalisen median strategia lähtee organisaation tarpeista eikä vain siitä, että “meidänkin pitäisi olla Facebookissa, kun muutkin ovat”.

 

Tavoite ennen kaikkea!

Sosiaalisen median strategiassa tulisi siis olla määriteltynä toiminnan tavoitteet. Keitä haluamme tavoittaa? Miksi? Millaisella viestillä näitä sidosryhmiä tavoitellaan? Some-strategia auttaa myös hahmottamaan, mitä eri kanavissa tehdään ja millaisia ovat kanavakohtaiset erot.

Sosiaaliseen mediaan liittyy tekemällä oppimisen elementti. On mielenkiintoista nähdä, millaiset teemat kantavat somessa ja saavat ihmiset liikkeelle. Myös somessa omaa toimintaa tulisi mitata ja arvioida. Mitkä julkaisut ovat saaneet tuulta purjeidensa alle? Minkälaiset viestit toimivat kussakin kanavassa?

Yrityksen sosiaalisen median strategia on kuin kartta, jota uuteen kaupunkiin tutustuva turisti käyttää. Se ohjaa yrityksen jokaista askelta ja pitää huolen, ettei kulkija eksy polulta. Kartan avulla voidaan päättää mitkä kohteet olivat näkemisen arvoisia, ja mihin ei kannata suunnata enää huomenna. Jokaisen yrityksen olisi hyvä huolehtia, että sillä on pätevä somekartta tukenaan, ennen kuin se ottaa ensimmäiset askeleensa sosiaalisen median sokkeloisessa maailmassa.

 

Kirjoittaja on Camp Norten viestintäpäällikkö ja osakas,  joka kavahda somen puolella seikkailua – toimivan strategian avulla tuulta päin!