Markkinointia, medianäkyvyyttä ja kisahumua

Markkinointia, medianäkyvyyttä ja kisahumua

Muutama viikko takaperin, heinäkuun viimeisellä viikolla me campnortelaiset pääsimme osallistumaan suuren kansainvälisen purjehduskilpailun, Dragon Gold Cupin, järjestelyihin. Todellisuudessa tuohon aurinkoiseen viikkoon kulminoitui useiden kuukausien aherrus ja yhteistyö monien eri kisajärjestäjätahojen kesken.

Dragon Gold Cupin käytännönjärjestelyistä huolehtivat Helsingfors Segelklubb (HSK) ja Suomen Louhipurjehtijat. Kuusipäiväiset kisat käytiin HSK:n Lauttasaaren sataman läheisyydessä, Suomenlahden selällä.

Camp Norte vastasi kisojen näkyvyydestä ja ulkoisesta viestinnästä. Rakensimme muun muassa tapahtumalle verkkosivut, loimme sisältöä, bloggasimme, tiedotimme, ylläpidimme sosiaalista mediaa, ja huolehdimme tapahtuman markkinoinnista.

Dragon Gold Cupin kaltaisten suurten kansainvälisten kisojen suunnittelu alkaa poikkeuksetta samalla ensiaskeleella: sponsorien ja rahoituksen hankkimisella. Ilman sponsoreita kisoja on mahdotonta järjestää.

Parhaimmassa tapauksessa urheilukisojen sponsoroiminen voi tarjota yrityksille ainutlaatuisen markkinointimahdollisuuden. Sponsoroinnin avulla yritykset voivat tavoittaa haluamansa kohderyhmän erittäin kohdennetusti. Esimerkiksi Dragon Gold Cupin purjehdusalalla toimivat sponsorit tavoittivat jokaisena kisapäivänä satoja ammatti- ja harrastaja purjehtijoita, kilpailijoiden tukijoukkoja sekä muita katsojia.

Sponsoreiden lisäksi näkyvyyttä tavoiteltiin itse kisalle sekä louhi-purjeveneluokalle. Vaikka rahoitus ja puitteet olisivat huippuluokkaa, ei purjehduskilpailu näe ensimmäistäkään päivää ilman kilpailijoita. Kilpailijoita houkuteltiin mukaan mainostamalla tapahtumaa muun muassa kansainvälisen louhipurjehtijajärjestön, International Dragon Associationin, verkkosivuilla.

Tarkoituksena oli innostaa myös kansainväliset purjehtijat matkaamaan tänne pohjolaan asti kisoihin. Tavoitteessa onnistuttiin hienosti: kisoihin otti osaa 59 venekuntaa (eli noin 180 purjehtijaa), joista 40 purjehti muun kuin Suomen lipun alla.

Tapahtumalle, purjeveneluokalle ja sponsoreille saavutetun näkyvyyden kruunasivat kisaviikon aikana ilmestyneet uutisartikkelit. Otimme yhteyttä useaan eri mediaan tapahtumaa edeltävinä viikkoina, ja kutsuimme toimittajia paikan päälle seuraamaan Gold Cupia. Aiheesta innostui Suomen laajalevikkisin ruotsinkielinen sanomalehti, HBL, joka kirjoitti tapahtumasta jutun verkkosivujensa urheiluosioon. Gold Cup oli esillä myös MTV3:n satoja tuhansia katsojia päivittäin keräävissä kymmenen uutisissa, joissa näytettiin videokuvaa mereltä, kolmannen kisapäivän lähdöstä sekä haastateltiin kisojen järjestäjiä.

Yllä kuvaamani toimenpiteet esittelevät vain jäävuoren huipun kaikesta siitä työstä, jota Dragon Gold Cupin toteutumiseksi tehtiin. Suuri kansainvälinen urheilutapahtuma syntyy useiden ihmisten työpanoksen summana, josta näkyvyyden hankkiminen ja markkinoiminen ovat vain yksi osa.

Kaiken kaikkiaan Dragon Gold Cup -kisaviikko sujui mallikkaasti. Tyytyväisyys loisti hymynä niin kilpailijoiden kuin järjestäjienkin kasvoilta. Aurinkoisen regatan jälkeen sähköpostiin tipahtavia kiitosviestejä oli hienoa lukea.

”Saimme valtavasti positiivista palautetta kisojen aikana ja niiden jälkeen. Ihmiset kertoivat kiinnittäneensä huomiota kisajärjestelyiden ammattimaiseen otteeseen heti ensi kertaa kisan verkkosivuilla vieraillessaan. Nettisivuja ja sosiaalisen median presenssiä kehuttiin selkeäksi ja raikkaaksi”, Suomen Louhipurjehtijoiden sihteeri Rudy Jurg kommentoi.

Myös kisajärjestelyissä mukana urakoinut HSK:n Ted Gröndahl iloitsi hyvin sujuneesta tapahtumasta ja tyytyväisistä osanottajista.

”Itse regatan lisäksi tapahtumat maissa, race office, tuloslaskenta, veneiden vesille laskut ja vesiltä nostot sekä muut käytännön järjestelyt menivät nappiin. Myös meidän PR-toimisto Camp Norte teki mahtavaa työtä kisojen valmistelujen kanssa, kuten myös kisojen aikana. Olimme esillä niin lehdistössä kuin radio- ja TV-kanavillakin, somesta puhumattakaan”, Gröndahl kiitteli tapahtuman päätyttyä.