Markkinoinnin ja viestinnän ulkoistamisella investoit vain tehtyyn työhön

Markkinoinnin ja viestinnän ulkoistamisella investoit vain tehtyyn työhön

Markkinointiviestintä ei ole mikään pakollinen kuluerä, vaan siitä on yrityksen liiketoiminnalle aidosti hyötyä – jos sitä vain osataan hyödyntää oikein.

Olen huomannut vuosien mittaan, että yritykset arvostavat markkinointiviestintää eri tavoin. Nuorempana olin eräässä yrityksessä vain se ”markkinoinnin tsirbu, joka liimaili lappuja”. Kenelläkään ei ollut siis harmaintakaan aavistusta, mitä tein työkseni ja ennen kaikkea, miksi pyrin yrityksessä viemään tiettyjä viestinnällisiä asioita eteenpäin. Ihannetapauksessahan koko yritys puhuu samaa kieltä ja myyntipuoli saa selkeän tuen markkinointi- ja viestintäosastolta.

 

Kaiken markkinoinnin pitäisi olla suunniteltua

Yritysten mielipiteet vaihtelevat, kun kyse on markkinoinnin ulkoistamisesta. MaaS-malli (marketing as a service) tarjoaa markkinointia ulkoistettuna palveluna. Meidän tapauksessamme puhumme usein ns. kuukausiasiakkaista. Olemme ottaneet joko kokonaan heidän markkinointinsa ja viestintänsä haltuun sovitulla tuntimäärällä tai voimme olla yrityksen markkinointivastaavan oikea käsi, jolloin hänellä jää aikaan johtaa yrityksen markkinointia strategisesti suuntaan, jolla se saadaan tukemaan yrityksen liiketoimintaa paremmin.

Tapauksissa, joissa yrityksissä ei ole markkinointihenkilöä, suunnittelemme, toteutamme ja kehitämme yrityksen markkinointiviestintää. Tosiasiassahan kaiken markkinoinnin pitäisi olla suunniteltua ja täsmällistä sekä liikevoittoa kasvattavaa. Yleensä projekti alkaakin yhteisten tavoitteiden kirkastamisella sekä vuosisuunnitelman teolla. Olen huomannut, että useammassa tilanteessa uudet ideat ja ulkopuolinen näkemys ovat kultaakin kalliimpia. Markkinointi alana myös muuttuu nopeasti, jolloin yhteistyön alkaessa  on myös tarpeen käydä läpi markkinoinnin uusimmat trendit.

 

Henkilöstön palkkaaminen on aina investointi

Yrittäjänä olen tietoinen niistä taloudellisista riskeistä, jotka liittyvät uuden työntekijän palkkaamiseen. Markkinoinnin kustannukset syntyvät usein työntekijöistä ja ohjelmistoista.

Markkinoinnin ja viestinnän ulkoistamisella investoit vain tehtyyn työhön, jolloin budjetointi helpottuu, eikä maksettavaksi tule sairaspäiviä eikä lomia. Välillä töitä kertyy tehtäväksi enemmän ja välillä tahti on rauhallisempi – loppujen lopuksi maksat kuitenkin vain tehdystä työstä ja siitä mitä milloinkin tarvitset. Reagoimme nopeasti ja toimenpiteistä huolehditaan, vaikka olisit lomalla.

Usein yrityksessä ei voikaan olla kokonaista tiimiä hoitamassa markkinointia – ulkoistettuna tuo on kuitenkin mahdollista. Käytössäsi on mm. asiakasvastaava, sisällöntuottaja, graafikko ja mainonnan asiantuntija.

 

Tässä esimerkkejä, joissa kuukausiasiakkaamme meitä hyödyntävät:

 

Yrityksen visuaalisen identiteetin määrittely: visuaalisen ilmeen luominen tai uudistaminen, graafiset ohjeistukset

Graafiset tuotannot: kuvastot ja esitteet, ilmoitukset, myymälämateriaalit ja muut myynninedistämismateriaalit

Tapahtumien ja messujen suunnittelu ja toteutus

Markkinointiviestinnän suunnittelu ja konseptointi

Brändimielikuvan kirkastus ja kärkiviestien kiteytys

Sisällöntuotanto: verkkosivut, artikkelit, tiedotteet ja blogit

Sisältöjen tuotanto ja julkaisu sosiaalisen median kanavissa: Facebook, Instagram, Twitter ja LinkedIn

Valokuva- ja videotuotannot

Raportointi ja kehitysideat

Koulutukset ja työpajat

 

Kirjoittaja on Camp Norten osakas ja viestintäpäällikkö. Hän nauttii siitä, että saa olla suunnittelemassa ja toteuttamassa monen erilaisen yrityksen viestintää ja markkinointia.