Persoonaa peliin ja voimavarat käyttöön!

Persoonaa peliin ja voimavarat käyttöön!

Olen lähiaikoina lukenut erilaisia työhakemuksia. Jokaisella meistä on omat vahvuutensa ja tavat toimia. Lisäksi menneisyytemme on muokannut meille omanlaisensa tavat toimia. Miten oma tausta näkyy konkreettisesti jokapäiväisessä tekemisessä?

Kun aikoinaan kirjoittelin ensimmäisiä työhakemuksia, mietin ensimmäisen kerran, miten oma urheilutaustani näkyy tekemisessäni ja persoonassani. Miten kuvailla itseäni esimerkkien avulla ilman stereotyyppisiä latteuksia? Jokainen meistä on tai ainakin haluaa olla ahkera, rehellinen ja sosiaalinen. Työhakemuksessa jos missä kannattaa laittaa persoonaa peliin.

“Kun muut väsyy, sulla on vielä loppukiri”, sanoi esimieheni minulle aikoinaan, kun analysoimme työpaikan kiiretilanteen hoitamista. Paineensietokyky ja pettymykset ovat aina olleet urheilun kautta osana elämääni. Eihän kilpaurheilussa voi olla ikuinen voittaja, vaikka siihen tähtääkin. Työelämäkin luonnollisesti tuo mukanaan välillä ylämäkiä, jotka kukin kapuaa omalla tavallaan.

Eräässä työhaastattelussa hakija kuvaili itseään sisukkaaksi. Pyysin hakijaa määrittelemään minulle, mitä sisu on. Hän vastasi: “Sisu on sitä, että umpijäässä oleva auto saadaan liikkeelle paukkupakkasessa, avioerosta ja konkurssistakin selvitään, vaikka hampaat irvessä. Se on nojaamista eteenpäin koko olemuksella, kun tuuli vihmoo vasten kasvoja”.

Arvostin tuota rehellistä kuvausta. Kun tiedostaa omat vahvuudet, saa niistä myös enemmän irti. Käymällä läpi myös menneisyyttä, on usein helpompaa löytää syy omaan arjen tekemiseen.

Miten tuoda vielä jotain extraa hakemukseen?

Entisiä kilpaurheilijoita tutkineet ovat tuoneet esiin kuinka kilpaurheilu on vaikuttanut nykyhetken asenteeseen, itsetuntoon sekä tuonut esiin miten urheilu on tuonut mukanaan verkostoja ja ihmissuhdetaitoja, joita voi työelämässä hyödyntää.

Jäin miettimään tätä omalla kohdallani ja tajusin, että olen aina ollut hyvä aikatauluttamaan arkeani. Tämän taidon luulen kehittyneen siksi, että nuorempana olisi ollut mahdotonta tehdä mitään muuta kuin koulua ja treenausta, ellen olisi aikatauluttanut päivää myös sosiaaliselle elämälle. Tämä opetti tavoitteelliseen tekemiseen, jota huomaan hyödyntäväni työelämässä. Pyrin lähtökohtaisesti aina saamaan asiakkaanikin matkalle kohti tiettyä tavoitetta. Mielestäni on turha tehdä asioita, ellei meillä ole yhteistä tavoitetta, jota kohti mennä.

Meillä kaikilla on omia tarinoita esimerkiksi sisukkuudestamme. Emme vain aina tunnista niitä ja vähättelemme omia kokemuksiamme. Mielestäni jokaisen kannattaisi istua alas ja kirjoittaa ylös kuinka on elämänsä vaikeista tilanteista selvinnyt. Huomaan, että kokemusten ja omien vahvuuksien tiedostaminen on myös tietyllä tavalla voimaannuttavaa ja niistä saa oivan avun arjen tekemiseen.

Tämän kirjoituksen myötä toivotan kaikille nykyisille ja tuleville työnhakijoille tsemppiä hakuprosessiin ja muistakaa laittaa persoonaa peliin!

 

Kirjoittaja on Camp Norten viestintäpäällikkö ja osakas, joka vetää jokaisessa projektissa sata lasissa, eikä heitä koskaan pyyhettä kehään.