"Tein itse ja säästin"

“Tein itse ja säästin”

Ennen siirtymistäni Camp Nortelle työskentelin pitkään täältä markkinointiviestintätoimistosta nähden ”pöydän toisella puolella”, eli markkinointiviestintätoimiston asiakkaana. Käsieni kautta kulki vuosien saatossa jos jonkinlaista markkinointimateriaalia: esitteitä, kuvastoja, myymälä- ja messumateriaaleja ja monenmoista kättä pidempää tiimin muille jäsenille heidän työtään tukemaan. Uutiskirjeitä, verkkosivuja, vippaa, laamaa, videota – you name it.

Urani alkuaikoina syntyi termi ”Hannan mainostoimisto”, jota kollegani viljelivät vilkkaasti. Hannan mainostoimisto väkersi tuon tuosta erilaisia myynnin tukimateriaaleja ja joskus jopa ihan myymälämateriaaleja tuotteiden myyntiä vauhdittamaan. Hyvin yksinkertaisiahan ne olivat – sellaisia, joita sai ulos työpaikan tulostimesta. Työn jälki oli juuri sellaista, mitä voi kuvitella PowerPointilla ja printterillä syntyvän. Oli tietysti näppärää, kun materiaalitarpeet ja -toiveet sai briiffattua suoraan viereisellä työpisteellä istuvalle ja materiaalit sai käteensä heti, kun ehti kopiokoneelle kipittämään. Olivatko ne kuitenkaan kovin edustavia tai kertoivatko ne siitä korkeasta laadusta, jota yrityksen edustamat tuotteet edustivat? Eivät. Olisiko pienellä vaivannäöllä ja pienellä rahallisella panostuksella syntynyt siistimpää ja edustavampaa materiaalia? Kyllä, ihan varmasti.

Anna ohjakset ammattilaisten käsiin

Vuosien saatossa meno onneksi hieman muuttui, mutta itse tekemisen meininki oli juurtunut melko kovaan – tiukkojen budjettien puristuksessa tuli liian usein säästettyä väärästä kohdasta ja itsestä yritettiin pusertaa irti sellaisia taitoja, jotka olisivat olleet jollain toisella taholla tuhat kertaa paremmin hallussa.

Tunnistan itse tekemisen kulttuurin kukoistavan edelleen, oikeastaan alasta riippumatta. Nyt markkinointiviestintätoimiston puolelle hypättyäni on vielä vahvemmin käynyt selväksi se, ettei mikään projekti ole niin pieni, etteikö sitä kannattaisi antaa ammattilaisten käsiin, pyytää apua tai sparrailla aiheeseen paremmin perehtyneen kanssa. Kustannus on tietysti isompi kuin itse tehdyn, mutta säästettyyn aikaan, vaivaan, hermoihin ja erityisesti työn laatuun nähden se on panostus, joka kannattaa useimmiten tehdä.

Jos graafinen suunnittelu ei ole omaa erityisosaamistasi, suosittelen lämpimästi antamaan ohjakset ammattilaisten käsiin – silloin sinä pystyt panostamaan kaiken aikasi ja osaamisesi siihen osa-alueeseen, missä sinä olet vahvimmillasi ja mikä kipeimmin tarvitsee työpanostasi. Sillä aikaa markkinointiviestintätoimiston väki hoitaa käytettäväksesi materiaalit, jotka saavat yrityksesi loistamaan sen ansaitsemalla tavalla.

 

Kirjoittaja on Camp Norten raudanluja projektipäällikkö. Hänen superkykynsä on useiden tuhansien lankojen pitäminen näpeissään.