Tuo yrityksesi ilme tähän päivään – vinkkejä visuaalisen identiteetin uudistukseen

Tuo yrityksesi ilme tähän päivään – vinkkejä visuaalisen identiteetin uudistukseen

Jokainen meistä on varmasti joskus kokenut seuraavanlaisen tilanteen: Saat käteesi käyntikortin tai vierailet yrityksen verkkosivuilla, ja joudut tahtomattasi aikamatkalle menneille vuosikymmenille. Yrityksen visuaalinen identiteetti on niin vanhentunut, että 90-luvun hittibiisitkin alkavat kuulostaa sen rinnalla tuoreilta.

Kömpelösti toteutettu visuaalinen identiteetti voi pahimmillaan pelottaa potentiaaliset asiakkaat pois ennen kuin ehdit avata liikeideaasi edes yhdellä sanalla. Mikäli yrityksesi identiteetti on nähnyt parhaat päivänsä, se kannattaa päivittää rohkeasti uuteen.

 

Yksi ruokalusikka yhdenmukaisuutta, hyppysellinen omaperäisyyttä

Yrityksen visuaalinen identiteetti muodostuu muun muassa nimestä, logosta, liikemerkistä, värimaailmasta, fontista ja sloganista. Yrityksen ilme muodostaa yhtenäisen kuvan yrityksestä, kun samat elementit toistuvat eri materiaaleissa ja kanavissa.

Visuaalisen identiteetin tulisi olla persoonallinen ja erottua kilpailijoista. Tällöin asiakas muistaa ja tunnistaa yrityksesi erilaisissa yhteyksissä. Hyvin suunniteltu yritysilme taipuu myös vaivatta erilaisiin käyttötarkoituksiin ja kanaviin.

Yrityksen visuaalinen identiteetti on näkyvillä kaikissa yritystä koskevissa materiaaleissa. Esimerkiksi erilaisten tuotteiden maahantuontiin erikoistuneen yrityksen visuaalinen identiteetti toistuu käyntikorteissa, verkkosivuilla, myyntikuvastoissa ja yritysesitteissä. Ravintolan yritysilme näkyy muun muassa mainoksissa, sosiaalisen median sisällöissä, oheistuotteissa, ruokalistoissa, ständeissä, teippauksissa sekä lukuisissa muissa ravintolan sisällä käytettävissä markkinointimateriaaleissa.

On tärkeää pitää mielessä, kuinka monissa eri kanavissa ja yhteyksissä yrityksen visuaalinen identiteetti on esillä. Muuten sen merkitys unohtuu helposti.

 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Brändi ja visuaalinen identiteetti kulkevat käsi kädessä. Ne rakentavat yhdessä samanlaista mielikuvaa yrityksestä. Molemmat ammentavat sisältönsä yrityksen strategiasta ja arvoista, joten visuaalisen identiteetin uudistus lähtee usein näiden seikkojen kirkastamisesta.

Ennen kuin lähdet toteuttamaan yrityksesi graafista uudistusta, on siis hyvä palata perusasioiden äären: Mitä ovat yrityksen tavoitteet? Minkälaisia mielikuvia brändin halutaan herättävän? Ketkä kuuluvat yrityksen kohderyhmään?

Uutta visuaalista ilmettä suunniteltaessa tulisi myös laatia graafinen ohjeistus. Ilman graafista ohjeistusta visuaalinen ilme on vaikea pitää yhtenäisenä, erilaiset toteutukset muuttuvat helposti sillisalaatiksi.

Graafisessa ohjeistuksessa määritellään yksityiskohtaisesti, miten graafisia elementtejä tulisi käyttää erilaisissa yhteyksissä. Graafinen ohjeistus on siis työkalu, joka helpottaa yhtenäisen brändikuvan muodostamista. Hyvä graafinen ohjeistus vähentää myös tuotantokuluja tulevaisuudessa, kun eri toimijoille on selvää, miltä yrityksen viestinnän tulee näyttää.

Olipa yrityksesi kuinka suuri tai pieni tahansa, kannattaa pitää huolta, että visuaalinen identiteetti on nykyaikainen ja raikas. Sen avulla annat hyvän ensivaikutelman yrityksestäsi ja varmistat, etteivät asiakkaat tee äkkikäännöstä yrityksesi materiaaleja kohdatessaan.